Taustatietoa

Alussa meillä oli vain pajua rehottava ranta lukuisine veneen raatoineen sekä lähes likaviemäriksi leimattu vesistö.

Vilppulan Veneilijät ry sai alkunsa, vuonna -83 vireillä olleen Kokemäenjoen uittosäännön uudistamisesta. Uittosäännöstä tehtiin valitus ja koko toimitus joutui uuteen käsittelyyn, jonka seurauksena venereitti ja nykyisen sataman alue pelastui joutumasta puutavaran vesivarasto-alueeksi. Siihen rantaan rakennettiin talkoilla kolme laituria kunnan ja yritysten avustusten turvin. Laiturit olivat käytössä kuusi vuotta.

Seuran alkuajan tavoitteeksi tuli tietysti satamaolojen saattaminen ajan tasalle Vilppulassa sekä tukikohta-alueen hankkiminen Tarjanneveden ääreltä. Tukikohta-alueeksi löytyikin Pohjaslahden kunnan entinen leirintäalue. Kunta vuokrasi alueen vastaperustetulle seuralle 25 vuodeksi tulevan leirikeskuksen. Vuosina 84-86 uudelleen- rakennettiin alueelle Nokian Tyttölänmäeltä ostettu kahden perheen työläisasunto.

Nyt paikalla kohoaa ajanmukainen leirikeskus ympärivuotiseen käyttöön, missä jäsenten käytettävissä on veneitä, kanootteja, purjelautoja sekä kalastusvälineitä, muun muassa nuotta vanhan kalastusperinteen säilyttämiseksi.

Samanaikaisesti tukikohdan rakentamisen kanssa kohennettiin Vilppulankosken venesataman oloja mm. rakentamalla kunnan aineista satamaan vierasveneilijöiden käyttöön huoltorakennus, jossa on wc- ja suihkutilat, vesipiste, puhelin ja varasto. Lisäksi on kunnostettu satamaan lainapyöriä vieraiden käyttöön. Satamassa olevan kahvila-ravintolan seura on ostanut ja kunnostanut varmistaakseen elintarvikemyynnin satamassa. Rannassa oleva vuoden 1991 koskipäivillä paljastettu "sisävesiliikenteen muistomerkki" on Veneilijöiden kunnianosoitus sisävesiliikenteen veteraaneille, jotka ovat sen aikaisilla aluksilla ja sen aikaisilla navigointivälineillä lähes kelissä kuin kelissä hoitaneet matkustaja- ja tavaraliikennettä.

Seuran haastavin hanke lienee kuitenkin Tampereen kaupungin vuonna -89 lahjoittaman Kotvio II- höyrylaivan kunnostaminen. Se on Näsijärven vanhin ja koko Suomen yhdeksänneksi vanhin höyryalus. Aikanaan valmistuva Kotvio II tulee toimimaan seuran koulutusaluksena ja tilausristeilykäytössä.

Parhaillaan on menossa toinenkin suuri hanke, viihtyisän ja monikäyttöisen venesataman rakentaminen hieman nykyisen venesataman alapuolella aukeavalle Mäkitalonlahdelle. Kysymyksessä on itse asiassa 90 vuotta vanhan Mäkitalonlahden sataman kunnostaminen ja palauttaminen vene- ja laivaliikenteen käyttöön, jonka ansiosta kaikille Vilppulaan saapuville aluksille löytyy laituripaikka. Satamalle pyritään palauttamaan vanha 30- ja 40- luvuista muistuttava ilme. Se tulee tarjoamaan paljon palveluja veneilijöille, telakkapalveluita vanhoille aluksille, kotipaikan Kotvio II varustamolle ja kotisataman seurallemme. Seuran jäsenet saavat sieltä monipuoliset satamapalvelut edulliseen jäsenhintaan kotipaikasta riippumatta.

Vilppulan Veneilijät ry liittyi Suomen Moottoriveneliittoon ja Suomen Navigaatioliittoon vuonna 1992. Seura kuuluu yhteisöjäsenenä Suomen Höyrypursiseuraan. Seuran lipun Merenkulkuhallitus hyväksyi vuonna 1989 viralliseksi alustemme perälipuksi.

Tällä kotisivulla tarjoamme tietoa seurastamme ja toimistamme sekä palveluistamme

. Mikäli olemme onnistuneet herättämään kiinnostuksesi, niin aloitussivulta löydät linkin jäsenhakemukseen. Täyttämällä hakemuksen pääset mukaan täyden palvelun veneseuraan.

Jäsenyyden kustannukset voit laskea  Palveluhinnasto

Maksut ovat seurassamme perhekohtaisia eikä jäsenmaksujakaan ole hinnalla pilattu. Osallistumalla talkootoimintaan voi maksuja alentaa.